Voetbalvereniging Zeehaven Zeebrugge is een begrip in de regio, met een rijke historie.
De vereniging werd als Zeemeeuw Zeebrugge opgericht op 12 december 1955.
Begin maart 1956 werd het stamnummer 5893 verkregen bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond.
In de beginperiode werd er gespeeld in de competitie van de 4de provinciale reeks van West-Vlaanderen.
Het eerste thuisveld was gelegen naast de huidige glasfabriek in Zwankendamme.
Uit het 1ste Guldenboek van onze vereniging wensen wij een luimige anekdote aan te halen die typeert hoe moeilijk het toen was.
“Onze 2de competitiematch moest op 9-9-1956 te Wingene betwist worden. De vrijdagavond kregen wij telegrafisch bericht van de K.B.V.B. dat die wedstrijd uitgesteld werd wegens de jaarlijkse Breugelfeesten aldaar. De autocar kon niet meer afgezegd worden, zodat wij inderhaast een grote reclametocht voor de “Breugelfeesten” op touw dienden te zetten, wilden wij niet op slag failliet gaan. De geboekte inschrijvingen hebben nooit rapper gegaan, en de car was letterlijk overlast, temeer, dat de ongewone gasten bijna allen grote magen en nog grotere lichaamsgewichten met zich brachten. Niettegenstaande het hete weder supporterden wij om ter meest voor warme pannenkoeken die de schatbewaarder in een hels gedrum moest gaan bemachtigen. Corners en penalty’s werden vervangen door schuimend bier en grote enden worst. En ’s avonds… met dikke buiken en verlamde benen werden de goals gemaakt in die grote danstent. Nooit eerder hebben wij op één zondag meer gekwetsten gehad. Bijzonder het vrouwvolk had het hard te verduren, maar ook enige grote heren, die veel last hadden met hun “chapeau” en hun kleine vijf en veertig van schoenmaat. Voor het zwaartepunt van de leute moest U “bij de duvel te biechte gaan” zoals zo schone weergegeven in de Breugelstoet.”
Onder impuls van oud-burgemeester en voorzitter van de MBZ, Pierre ridder Vandamme, één van de promotoren van onze vereniging, werd er in 1961 verhuisd naar een nieuw terrein naast de watertoren op de Zeebrugse stationswijk. Een voetbalveld dat in die tijd tot één van de vijf beste van de provincie werd beschouwd. De uitbouw en het stijgende succes van onze Zeebrugse haven was voor onze vereniging toentertijd niet zo gunstig want enkele jaren na de ingebruikname verloren wij de voetbalaccommodaties door de ingebruikname van nieuwe haventerreinen.
Hierop volgenden enkele donkere jaren met als dieptepunt de verplichte verhuis naar Heist waar gedurende 3 jaar onze thuiswedstrijden werden gespeeld. Na het seizoen 1971-1972 werd er verhuisd naar het “beruchte” veld aan de Evendijk-West.
Waarom berucht?
Het was in die jaren één van de vijf slechtste van de provincie. Door het harde en onverdroten werk van stille medewerkers zoals Michel Popelier, Jef Gheyle, Staf Van Maldeghem en Koen Naudts werd een ondergelopen akker redelijk bespeelbaar gemaakt. Na het seizoen 1976-1977 werd de promotie naar 3de provinciale gevierd. Hierbij werd de succesperiode van de Zeemeeuwen aangevat.
Midden de jaren 80 werd er met een kampioenstitel gepromoveerd naar 2de provinciale waar wij een dikke 10 jaar verbleven met als kers op de taart het behalen van de West-Vlaamse voetbalbeker en dit tot driemaal toe.
Sinds 1987 wordt er gevoetbald langs de Westhinderstraat op twee goede terreinen. Sinds enkele jaren vertoeven wij terug in de 4de provinciale reeks maar de ambitie blijft om terug te stijgen.
Heden bestaat de voetbalvereniging Zeehaven Zeebrugge uit ruim 140 leden.